Padel accessoires die je spel een boost kunnen geven

0
649

Het mooie van padel is dat het zo’n toegankelijke sport is die iedereen in een paar games kan leren.

Als je echter het verschil wilt maken zijn er een aantal padel accessoires die je een spel een flinke boost kunnen geven.

Padel accessoires

Padel is gelukkig geen golf of kitesurfen als het aankomt op uitrusting. Je hoeft geen dure uitrusting te kopen om te beginnen met padel.

Een padel racket, een bal en een sportieve outfit zijn voldoende om te beginnen aan je eerste potje.

Toch zijn er met de stormachtige groei van padel wereldwijd inmiddels hele handige padel accessoires op de markt die je spel kunnen verbeteren.

Variërend van verbeterde grip tot ballenwagens voor een heuse padel training. Er zijn tegenwoordig nogal wat padel accessoires te verkrijgen.

Hieronder volgen vijf categorieën waarvan ik denk dat ze absoluut meerwaarde kunnen hebben indien goed toegepast.

Close-up van een persoon die een padel racket vast heeft en naast een net staat

Padel racket protection tape

Het is even wennen aan een racketsport waarbij je de buitenmuren kunt gebruiken. Tenzij je een die-hard squashfan bent natuurlijk.

Zelfs de profs zullen af en toe de vloer of muur raken in de ultieme poging een bal te redden.

Padel rackets moeten daarom wat klappen en smashen doorstaan. En ook al zijn ze ontworpen om deze klappen te weerstaan, kan het nooit kwaad om je padel racket extra te beschermen. Je wilt immers dat je racket zo lang mogelijk mee gaat.

Decathlon padel racket protection tape op een zwart padel racket

Dit is waar padel racket protection tape van pas komt. Het is een geweldige oplossing om het frame van je racket te beschermen tegen krassen of nog ergere beschadigingen.

De tape wordt bovenop het racket aangebracht en zijn meestal verkrijgbaar in verschillende kleuren die bij je padel racket passen.

Ik heb een apart artikel geschreven die dieper in gaat op hoe je je padel racket zo goed mogelijk kan beschermen en zorgen dat die langer mee gaat.

Grips

Optimale grip hebben op je padel racket is natuurlijk van groot belang. Idealiter voelt de grip dusdanig goed aan, dat je je echt 1 voelt met je racket.

Hier is de grip een ontzettend belangrijk onderdeel van en kan veel impact hebben op je spel. We kunnen twee soorten grips onderscheiden die allebei het overwegen waard zijn.

Overgrips

Een veel voorkomende grip die bij padel wordt gebruikt is overgrip. Overgrips zijn een zachte rubberachtige tape die je om het originele padel racket hendel kunt wikkelen om de grip te verbeteren.

Er zijn veel verschillende soorten overgrips, waarbij sommige ontworpen zijn meer grip te geven en andere juist vocht absorberen.

De laatste zorgen ervoor dat je de hendel stevig vast kunt houden en niet uit je hand glipt door alle zweet te absorberen. Welke je nodig hebt verschilt dus ook aan de hand van wat jij als speler nodig hebt.

Een uitgebreidere uitleg over overgrips kun je hier vinden.

Close-up van een handvat van een padel racket. Zwarte hendel van het merk Pure 32

Vervangende grips

Ook bestaan er tegenwoordig veel grips je de complete grip van het padel racket vervangen. Bullpadel was de eerste producent die een complete grip lanceerde die bekend staat als de Hesacore Tourgrip.

Deze grip zorgt voor de best mogelijke grip met een gepatenteerd zeshoekig ontwerp. Meer over deze grip kun je hier lezen.

Custom weights

Gewicht is bij padel ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. De algemene regel is namelijk hoe zwaarder je racket, hoe meer power je hebt.

Speel je dus bijvoorbeeld al een tijdje padel en wil je het met een zwaarder racket proberen om meer power te hebben? Dan zou je uiteraard een zwaarder racket kunnen aanschaffen.

Maar je zou er ook voor kunnen kiezen custom weights te bevestigen op je racket. Dit bespaart je ook nog eens geld en de weights kan je vervolgens ook weer verwijderen indien het niet bevalt.

Foto van een bullpadel verpakking met custom weights voor een padel racket

Ook is het met custom weights mogelijk het zwaartepunt aan te passen. Door dit te doen kan je ervoor zorgen dat je racket meer power of controle georiënteerd wordt.

Het plaatsen van de gewichten aan de bovenkant van het racket zal resulteren in meer kracht. Door ze aan de onderkant bij de hendel te plaatsen krijg je meer stabiliteit en controle.

Dempers

Dempers staan ook wel bekend als antivibratoren. Deze komen veel voor bij tennis en tegenwoordig ook steeds meer bij padel.

Omdat een padel racket geen snaren heeft werkt het natuurlijk wel een beetje anders.

Een padel racket heeft gaten in het oppervlak om de aerodynamica van het racket te verbeteren.

Trillingen verminderen

Om deze reden zijn dempers voor padel kleine siliconen knoppen die je in de gaten van het padel racket kunt drukken om daarmee trillingen te verminderen en de stabiliteit te verbeteren.

Foto van padel dempers in verschillende kleuren

De meeste padel rackets zijn ontworpen om een goede balans te hebben als het gaat om aerodynamica, trillingen en de balans tussen kracht en controle.

Dus als je het gevoel hebt dat het racket niet zo veel trilt en je blij bent met de algehele balans, dan is het niet nodig om dempers te gebruiken.

Als je echter de trillingen in je padel racket wilt verminderen, zijn dempers een geweldige en goedkope oplossing omdat je eenvoudig op en af kunt schalen met dempers om je optimale balans te vinden.

Vooral spelers die vatbaar zijn voor blessures of spelers die te maken hebben met een tennisarm zullen merken dat ze een goede oplossing zijn om pijn te verminderen en verdere blessures te voorkomen.

In 2016 toonde de polytechnische universiteit van Madrid aan dat trillingen met behulp van dempers, afhankelijk van model en merk tussen 25% en 40% verminderd kunnen worden.

Als je al dempers hebt geprobeerd en je hebt nog steeds niet de juiste balans gevonden dan is het wellicht aan te raden een andere racket te proberen.

Balans aanpassen

Een andere functie van dempers is dat ze de algehele balans van een racket kunnen verplaatsen op een soortgelijke manier als custom weights.

Het verschil met custom weights is dat het naast gewicht ook stabiliteit toevoegt en trillingen in het racket vermindert.

Plaats de dempers bovenin en je krijgt meer power. Plaats ze onderin als je meer controle wil.

Training accessoires

Oefening baart kunst en als je beter wil worden kan het zeker helpen om wat trainingen toe te passen.

Tegenwoordig bieden veel padel verenigingen ook lessen aan om je sneller op niveau te krijgen.

Als je echter gemotiveerd bent om zelf een aantal trainingssessies te organiseren met vrienden of speelpartners, dan zijn er een paar handige padel accessoires te overwegen.

Ballenmand

Als je bijvoorbeeld wil werken aan je service is het handig om genoeg ballen in de buurt te hebben en een ballenmand is hierbij een erg handig hulpmiddel.

Bij tennis is het niet ongebruikelijk een hele winkelkar op de baan gebruikt te zien worden. Maar je kan je voorstellen dat dit wel erg veel ruimte in beslag neemt op een padelbaan.

Om die reden hebben veel padel verenigingen tegenwoordig ook een ballenkar en is het vaak ook mogelijk deze te gebruiken in overleg.

Een rode ballenmand van wilson op wieltjes

Baltubes

En terwijl je bezig bent met al die opslagen zou het uiteraard handig zijn als je deze ballen allemaal snel weer kan oprapen.

Gelukkig bestaat er ook een dergelijk apparaat en ze worden ook wel bal tubes genoemd. Dit zijn lange tubes die je op een bal kunt drukken en de bal in de tube zuigt. Het apparaat zorgt er vervolgens voor dat de ballen automatisch opgestapeld worden.

Het is wellicht een beetje een luxe hulpmiddel en niet per definitie nodig. Echter is het wel behoorlijk wat sneller en je hoeft ook niet voorover te bukken om alle ballen op te rapen. Ook weer goed voor je rug.

Bovendien zijn ze meestal niet zo duur dus als je begin met trainen kunnen ze een handig hulpmiddel zijn.