Een uitleg over overgrips en waarom ze ontzettend handig zijn

-

Overgrip is een veel voorkomende term in de wereld van racketsporten en dus ook bij padel.

Ik kan alvast verklappen dat het een accessoire is en je behoorlijk kan helpen hoe goed je grip hebt op je padel racket.

Ook hebben bepaalde overgrips weer specifieke voordelen die aansluiten op hoe jij je racket vast hebt.

De manier waarop je je padel racket vasthoudt, is één ding. Maar de verschillende soorten materialen op de standaard hendel kunnen best een grote impact hebben op je spel.

Een overgrip op je racket bevestigen kan hierbij een geweldige oplossing zijn.

Een set overgrips met verschillende kleuren op elkaar gestapeld in pyramide vorm

Wat is overgrip?

Dus wat is een overgrip nou eigenlijk? Het is een zachte rubberen of stoffen tape die je om de originele padel racket grip kunt wikkelen.

Het voornaamste doel is om hiermee de grip op je racket te verbeteren.

Daarbovenop vermindert een overgrip ook trillingen in het racket. Dit is heel behulpzaam voor spelers die gevoelig zijn voor blessures.

Er zijn verschillende soorten overgrips die vervolgens weer een ander effect hebben op je grip. Afhankelijk van wat je als speler nodig hebt is het vervolgens van belang uit te proberen welke het best bij je past.

Tacky (plakkerige) overgrips

We kunnen een onderscheid maken tussen twee categorieën overgrips. Tacky, ook wel plakkerige overgrips genoemd en absorberende overgrips.

Tacky overgrips zijn ontworpen om de kleverigheid van de racket hendel te verbeteren. Hierdoor kun je de handgreep beter vastgrijpen en wordt wegglijden zoveel mogelijk beperkt.

Je zult het padel racket steviger en comfortabeler kunnen vastgrijpen. Tacky overgrips hebben de neiging om ook daadwerkelijk plakkerig aan te voelen.

Over het algemeen zijn ze behoorlijk duurzaam en voelen ze ook zacht aan je handen omdat ze een beetje gewatteerd zijn.

Een persoon die een overgrip plaatst op de racket hendel

Absorberende overgrips

We zijn aangekomen bij mijn categorie! Als je een aantal van mijn andere artikelen hebt gelezen, weet je waarschijnlijk dat ik de type speler ben met bezwete handen.

Toen ik begon met padel had ik nog geen idee wat een overgrip voor m’n spel zou doen. Terwijl ik tegenwoordig standaard met een overgrip speel en eigenlijk niet meer zonder zou willen.

Absorberende overgrips zijn levensredders voor spelers die de neiging hebben om veel te zweten en moeite hebben hun grip te beheersen.

Dit type overgrip is meestal dunner en neemt zoals de naam al doet vermoeden goed vocht op. Zelfs als je helemaal doorweekt bent is het nog mogelijk je padel racket hendel goed vast te houden.

Overgrip bevestigen

Een overgrip bevestigen klinkt heel eenvoudig en in de basis is dat ook zo. Toch moet je wel goed weten wat je doet om een optimaal resultaat te krijgen.

Hieronder is een handige tutorial hoe je je de overgrip stap voor stap het beste kan bevestigen aan je padel racket.

Conclusie

Hopelijk heeft het bovenstaande je een beetje verder geholpen als padel en overgrips relatief nieuw voor je zijn.

Mijn advies is om verschillende overgrips te proberen omdat het toch echt wel persoonlijk is. De meeste padel racket fabrikanten maken tegenwoordig ook overgrips.

Het is daarom mogelijk veel verschillende overgrips te proberen aangezien ze op een gegeven moment ook vervangen moeten worden.

Hieronder heb ik een overgrip geplaatst die ik inmiddels al gedurende langere tijd regelmatig gebruik.

Faris
Faris
Founder van Padelscene en sinds 2016 meerdere keren per week te vinden op een padelbaan

Deel dit artikel

Recente artikelen

SportSport

Populaire categorien

1 REACTIE