Hoe weet je of een padelbal nog goed is?

-

Hoe kan ik zeker weten dat mijn padelbal nog goed is?

Vrouwelijke padel speler die op het punt staat een padelbal te raken

Een vraag die wel vaker voorbij komt bij veel padel clubs: hoe weet je of een padelbal nog goed is?

Padel ballen mogen niet te pluizig, te kaal zijn of een felgele gloed hebben. Wat je kan doen om snel te checken of een bal goed is om te knijpen in de bal.

Een slechte bal zal namelijk altijd extra zacht aanvoelen. Een goede padelbal daarentegen zal enige weerstand hebben.

Probeer ten slotte de bal te stuiteren. Als de bal nauwelijks van de grond komt is het tijd om een nieuw blikje padelballen te kopen.

Checklist voor goede ballen

Om er zeker van te zijn dat je goede padelballen kiest en je ballen kan controleren hebben we een simpele checklist gemaakt.

Controleer het blikje ballen in de winkel

Test het blikje padelballen voordat je bij de kassa bent. Probeer in het blikje te knijpen. Als je weerstand voelt vanwege de ingesloten luchtdruk is het goed.

Als het plastic behoorlijk meegeeft is het blikje padelballen mogelijk niet goed afgesloten. Dat betekent dat de ballen niet de juiste druk hebben en deze kan je dan ook beter laten liggen.

Een ‘plop’ bij het openen is een goed teken

Omdat nieuwe padelballen in blikken onder druk komen, zou je een duidelijk plopgeluid moeten horen wanneer je aan de ring trekt en de verzegeling verbreekt.

Inspecteer je padelbal

De padelbal mag zoals je in de intro kon lezen niet te pluizig of te kaal zijn. Een goede padelbal heeft daarnaast ook altijd een felgele gloed.

Een goede indicatie dat je padelbal af is, is dat je het logo van het merk niet goed meer kan lezen en de bal niet meer felgeel van kleur is.

De kleurstof die wordt gebruikt om de donzige buitenste laag van een padelbal te kleuren vervaagt tevens vrij snel bij teveel UV-licht. Veel zonlicht zal dus je padelbal sneller doen verbleken.

3 padelballen van het merk bullpadel in een ballenkar

Laat de padelbal stuiteren

Je zou in staat moeten zijn om een padelbal met vrij weinig kracht te laten stuiteren en hem lichtjes naar je toe te laten stuiteren.

Als de bal nauwelijks van de grond komt, is hij hoogstwaarschijnlijk af.

Knijp in de padelbal

Een bal die z’n beste tijd heeft gehad zal extra zacht aanvoelen. Een goede padelbal daarentegen biedt wat weerstand en geeft daarnaast ook een beetje mee als je er in knijpt.

Sla de bal

Als al je al het bovenstaande geprobeerd hebt en je nog steeds niet zeker weet of je padelballen goed zijn, sla ze dan! (met een racket dan he ;-)).

Een padelbal die af is zal zwaar aanvoelen als je de bal opslaat. De bal maakt dan ook een lage en onmiskenbaar doffe “plof” als je erop slaat.

Hoelang gaat een padelbal mee?

Padelballen hebben allemaal een verschillende levensduur. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de speler, het speelveld en de omgeving.

Voor de gemiddelde speler die een paar keer per week speelt, hebben de meeste padelballen een levensduur van zo’n 4-5 wedstrijden.

Daarna kan je in principe nog wel met de bal spelen maar zal de bal een mindere stuit hebben en slechter reageren op al je slagen. Tijd om een nieuw blikje te ploppen!

Ballsaver

Een andere manier waarop je de levensduur van je padelballen kunt verlengen, is door een ballsaver te gebruiken.

Het doel van een ballsaver is om de bal weer op zijn oorspronkelijke druk te krijgen of te behouden.

Hiervoor zijn twee manieren bedacht: via het samendrukken van de lucht in een koker en het via een pompje toevoegen van lucht in een koker of plastic zak.

een ballsaver van het merk ballrescuer die op een padelbaan ligt

Geld besparen en milieubewust

Een nieuw blik met drie ballen kost tussen de 5 en 14 euro; als de ballen 2 of 3 keer langer meegaan, dan heb je de aanschaf van een ballsaver (tussen de 20 en 30 euro) er al snel uit.

De ballsaver gaat lang mee, veel langer dan de ballen. En het milieu zal je dankbaar zijn: de afvalhoop van padelballen zal door het gebruik van een ballsaver aanmerkelijk kunnen slinken.

Aanbevolen ballsavers

Pascalbox ballsaver

Merk: Pascalbox

Capaciteit: 3 ballen

Handpomp: Ja

Drukmeter: Ja

Ga naar Bol.com

Conclusie

Hopelijk weet je na dit artikel hoe je kunt controleren of je padelballen nog in goede staat zijn. Wist je dat het ook belangrijk is om padelballen te kiezen aan de hand van je niveau?

Een padelbal kan namelijk heel anders reageren aan de hand van de hoeveelheid druk. Lees het artikel hier: hoe kies je de juiste padel bal die bij jouw niveau past?.

Faris
Faris
Founder van Padelscene en sinds 2016 meerdere keren per week te vinden op een padelbaan

Deel dit artikel

Recente artikelen

SportSport

Populaire categorien