Hoe kies je de juiste padel bal die bij jouw niveau past? (Uitgelegd)

-

Het kopen van een padel bal lijkt misschien een no-brainer. Want het is maar een bal, toch?

En ik kan toch ook een tennis bal gebruiken?

Allemaal begrijpelijke aannames. Maar er zijn enkele belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden voordat je een padel bal koopt die aansluit op je niveau en speelstijl.

Een verkeerde bal kan namelijk zorgen voor een valse start. Het kiezen van de juiste padel bal die aansluit op jouw niveau is namelijk belangrijker dan je denkt.

Padel ballen vs tennis ballen

Ten eerste is het belangrijk om padel ballen niet te verwarren met tennisballen. Hoewel ze er erg op lijken en en je op het eerste gezicht zou denken dat je padel ook met tennis ballen kan spelen is niets minder waar.

Voor padel heb je speciale padel ballen nodig. Dit lijkt misschien voor de hand liggend voor sommigen, maar ik zie nog vaak mensen voor het eerst een padelbaan op gaan met een blikje, je raadt het al: tennisballen.

Is dat dan zo’n slechte beginnersfout? Absolut niet. Padelballen en tennisballen hebben eigenlijk meer overeenkomsten dan verschillen. Ook zien er op het eerste gezicht ook identiek uit.

En om helemaal eerlijk te zijn is het niet waar dat je absoluut geen padel kunt spelen met tennisballen. Het zal alleen veel moeilijker zijn om de ballen te controleren.

Een van de belangrijkste verschillen heeft te maken met druk. Een padelbal heeft over het algemeen een lagere druk dan een tennisbal.

En lagere druk resulteert in een kleinere veerkracht. Makkelijker gezegd: een padelbal stuit minder op dan een tennisbal.

Het minder stuiteren zorgt ervoor dat het spel iets langzamer zal zijn dan met een bal die elke keer dat hij de grond raakt hard omhoog stuitert.

Dit geeft padel het charmante spel waar het bekend om staat, namelijk leuke en lange rally’s.

Snelheid, stuit en controle

Bij het kiezen van een padel bal is het goed om te weten dat bij padel de bal en de bal eigenschappen veel invloed zullen hebben op hoe je het spel speelt.

Lagedrukballen met een dunne rubberlaag zijn over het algemeen langzamer en zullen ook minder opstuiten. Dit zijn ballen die daarom met name geschikt zijn voor beginners en recreanten.

Je raadt het al: hogedrukballen met een dikke rubberlaag hebben een hogere snelheid en stuiteren sneller op dan een lagedrukbal.

Ten slotte zal het type vezelmateriaal dat rondom het rubber wordt gebruikt invloed hebben op de hoeveelheid controle en comfort een bal heeft.

Dus welke bal moet ik kiezen?

Zoals je waarschijnlijk kunt lezen, hangt het kiezen van de juiste padelbal nauw samen met je niveau en ervaring bij het spelen van padel.

Indien je net begint is het zeker aan te raden om te beginnen met een lagedrukbal. Zodra je stappen maakt en een prima rally kan spelen kan je het proberen met hogedrukballen die wat hoger opstuiten.

3 ballen op een padel baan naast een padel racket

Beginner padel ballen

Zoals hierboven vermeld wil je als beginner starten met een lagedruk bal die langzamer is en minder opstuit. Op deze manier zal het spel over het algemeen langzamer zijn. Hierdoor krijg je die leuke en lange rally’s waar padel zo bekend om staat.

Beginnersballen zijn meestal gemaakt van synthetische vezels. De ballen zijn de beste keuze als je nieuw bent op het padel veld en bezig bent om het spel te leren kennen.

Gevorderde padel ballen

Als je inmiddels al wat padel gespeeld hebt, is het aan te raden om te spelen met een hogedrukbal met een gemiddelde snelheid en een hogere stuit.

Het spel zal iets uitdagender worden en meer vragen van spelers op het gebied van snelheid en reactietijd.

Je herkent deze ballen meestal aan de mix van natuurlijke wol en synthetische vezels die ook vaak een hogere duurzaamheid en comfort hebben in vergelijking met beginnersballen.

Expert padel ballen

Snelheid is alles als je een ervaren padel speler bent. Hogedrukballen met een hoge snelheid is waar je voor wil gaan. Deze ballen zijn over het algemeen moeilijker te controleren en laten het ook toe om met effect te spelen.

De perfecte ingrediƫnten voor een zeer intens en competitief spel. Deze ballen bevatten meestal meer natuurlijke vezels om een optimale controle te garanderen.

Samenvatting

  • Koop altijd een padel bal en geen tennis bal
  • Controleer altijd het buitenmateriaal en het rubber voor hoge of lage controle
  • Controleer of de druk van de bal hoog of laag is om te bepalen of de mate van stuit past bij je niveau
  • Kies een padel bal die bij jouw niveau past

Nog meer weten? Decathlon heeft een handige instructievideo geplaatst waar het een en ander hopelijk nog duidelijker uitgelegd is.

Faris
Faris
Founder van Padelscene en sinds 2016 meerdere keren per week te vinden op een padelbaan

Deel dit artikel

Recente artikelen

SportSport

Populaire categorien

1 REACTIE