Wil je een padel racket kopen? Let hier vooral op

-

Na dit artikel weet je hopelijk waar je op moet letten bij het kopen van een padel racket. Ook duiken we wat dieper in op materialen en waar je een kwalitatief goed racket aan kan herkennen.

Drie dunlop padel rackets die op de grond liggen van een padel veld

Welk padel racket moet ik kopen?

Om maar te beginnen met een hele eenvoudige conclusie: het ideale padel racket moet bij je niveau passen en natuurlijk ook gewoon prettig in je hand liggen.

Je niveau is een niet te onderschatten factor aangezien het verkeerde racket je spel op een slechte manier zal beïnvloeden.

In het ergste geval kun je er zelfs blessures aan over houden. Uiteraard helemaal niet ideaal net nu je zin hebt om padel te ontdekken.

En zeker bij beginnende spelers is het logisch dat je veel vragen hebt. Welk merk moet ik kiezen? Hoe zwaar moet mijn padel racket zijn? Welke vorm past bij mijn niveau?

Hoewel elke speler andere behoeften heeft, zijn er wel een paar handige richtlijnen om een racket te kiezen die aansluit op jouw niveau en voorkeuren.

Basisvormen

Padel rackets zijn er in verschillende soorten en maten en dit met een goede reden. De vorm van een padel racket is namelijk sterk verbonden aan je niveau.

Het is namelijk zo dat bepaalde vormen een andere balans hebben op het gebied van kracht en controle. Dit gaan we per vorm nader toelichten.

Foto van een padel racket met een ronde vorm

Ronde rackets verdelen het gewicht gelijkmatig over het cirkelvormige oppervlak. De sweet spot zit precies in het midden wat dit type racket zeer geschikt maakt voor beginners. Maar ook voor ervaren spelers die slagen technisch willen plaatsen zijn ronde rackets erg geschikt. Ronde rackets zijn bovendien de aanbevolen vorm als je een beginner bent of de voorkeur geeft aan balans en controle over power.

Foto van een padel racket met een diamant vorm

Diamantvormige padel rackets hebben de sweet spot hoog op het racket. Dit is vooral voor beginners erg moeilijk om mee te beginnen en is dus vooral voor de gevorderde speler. Het gewicht bevindt zich bovenop het racket en dit zorgt voor veel kracht bij slagen en smashes. Deze rackets zijn dan ook met name geschikt voor ervaren spelers die de voorkeur geven aan veel power en iets minder controle.

Foto van een padel racket met een druppel vorm

De meest voorkomende padel rackets zijn druppelvormige rackets. Deze vorm rackets zijn een perfecte mix van kracht en controle en is bovendien erg aerodynamisch. De sweet spot zit aan de bovenkant maar iets meer richting het centrale middelpunt in vergelijking met een diamantvorm. Het gewicht is mooi verdeeld over het midden wat zorgt voor een sterk balans. Dit type racket is geschikt voor beginners en gevorderden.

Foto van een padel racket met een hybride vorm

Padel is een sport die tot op de dag van vandaag veel ontwikkelingen kent. Een daarvan is dat racketfabrikanten constant op zoek zijn naar vernieuwing van hun rackets. Hiermee werd een nieuwe vorm geboren, namelijk de hybride vorm. Een combinatie van alle andere vormen. Het is met name ontworpen om veel power te hebben terwijl het optimale controle en balans weet te behouden.

Dikte van het racket

De meeste padel rackets hebben een dikte tussen 36 mm en 38 mm. Hoe dikker het racket, hoe moeilijker je slagen zijn.

Volgens de officiële padelregels is de maximale dikte 38 mm. Je zult dus merken dat bijna alle reguliere padel rackets deze dikte hebben.

Als je een beginner bent, kun je eventueel beginnen met een racket van 36 mm. Omdat dit het controleren van het racket wel iets makkelijker maakt.

Uiteindelijk is dikte echter niet de grootste factor om rekening mee te houden. Je kan daarom prima beginnen met een racket die de meest voorkomende 38 mm dikte heeft.

Ik zou het eigenlijk zelfs aanraden aangezien je op den duur zeer waarschijnlijk toch zal overstappen naar een dikte van 38 mm.

Gewicht van het racket

Gewicht is in vergelijking met dikte wél een belangrijke factor om te overwegen. Zeker als je je allereerste padel racket gaat kopen.

Close-up foto van een padel racket etiket waar het gewicht en de milimeters op staan

Hoe zwaarder hoe krachtiger

De vuistregel is namelijk hoe zwaarder je racket, hoe krachtiger je slagen zullen zijn.

Dus als je het gewicht aankan is het altijd het beste voor een zwaarder racket te gaan. Dit moet uiteraard niet helemaal ten koste gaan van je controle en grip.

Het gewicht van een padel racket varieert van 340 g tot 390 g en het overgrote deel ligt tussen 365 g tot 375 g.

Onderstaande richtlijnen zijn algemene richtlijnen om een beeld te krijgen van je persoonlijke range.

Vrouwen
  • Lichaamsgewicht 40-60 kg: 340-355 g
  • Lichaamsgewicht 60-70 kg: 360-365 g
  • Lichaamsgewicht boven 70 kg: 365-375 g
Mannen
  • Lichaamsgewicht 50-70 kg: 360-365 g
  • Lichaamsgewicht 70-80 kg: 365-375 g
  • Lichaamsgewicht boven 80 kg: 375-390 g
Junioren
  • Tussen 240-280 g

Het profiel

Het pradel racket profiel is een andere factor om rekening mee te houden voordat je een padel racket gaat kopen.

Padel rackets bestaan uit drie hoofdonderdelen: het frame, het profiel (oppervlak) en de kern.

Foto van de belangrijkste onderdelen van een padel racket

De eerste twee zorgen ervoor dat het racket sterk genoeg is om klappen op te vangen van de vloer of de muren. Zeker als je net begint zal je racket waarschijnlijk wat vaker een paar klappen moeten opvangen.

Wil je weten hoe je je racket het beste kan beschermen en zorgen dat die langer mee gaat? Hier heb ik een apart artikel over geschreven.

Een standaard racket is gemaakt van meerdere lagen koolstofvezel en glasvezel. Het duurdere segment wordt meestal gemaakt van een combinatie van koolstofvezel, grafiet, grafeen en zelfs kevlar en titanium.

Ook hebben veel rackets uit het hogere segment tegenwoordig een frame protector die de buitenkant van het frame goed beschermt.

Kern van EVA Rubber of FOAM

De kern, ook wel ‘core’ is de derde en waarschijnlijk meest belangrijke factor van het racket. De kern heeft namelijk veel invloed op de manier waarop je speelt.

De meeste rackets zijn er in twee verschillende soorten kernen, namelijk EVA rubber of FOAM.

EVA rubber is harder en duurzamer. Het geeft je daarnaast meer controle maar ook minder kracht. Daartegenover staat FOAM en is zachter, geeft veel kracht maar minder controle.

Het unieke aan FOAM core rackets is dat het een soort trampoline output heeft op de bal. De bal wordt weggeslingerd en krijgt veel snelheid mee zonder dat je zelf heel veel fysieke kracht hoeft te gebruiken.

Impact oppervlak

Het impact oppervlak bedekt de kern van het padel racket. Deze is meestal ook gemaakt van meerdere lagen koolstofvezel, glasvezel en grafiet.

Dit dient ter bescherming van schokschade maar heeft ook invloed op de hardheid van het racket.

Als het met meerdere lagen wordt aangebracht is het duurzamer maar heeft het racket tegelijkertijd ook minder power. Indien er minder lagen zijn aangebracht is de power hoger maar zal slijtage sneller optreden.

Dus welk padel racket moet ik kopen?

Onderstaande aanbevelingen geven je hopelijk een goed beeld van welk racket goed bij je niveau past.

Bovendien zou ik altijd adviseren om goed te kijken naar je eigen wensen en indien mogelijk verschillende rackets testen.

Beginner

Begin met een racket van minder dan 370 g, een ronde vorm en een dikte van 36-38 mm.

Gevorderd

Begin met een racket tussen 365-375 g, een ronde of duppelvorm en een dikte van 36-38 mm.

Expert

De meest gevorderde spelers hebben inmiddels geen gids meer nodig maar vooral kijken wat het beste bij hun spel past. De meeste professionals spelen met een zwaar diamantvormig racket met een dikte van 38 mm.

Als je techniek/tactiek echter gericht is op gecontroleerd en creatief spel, is een zwaar rond racket ook zeer geschikt.

Nog niet helemaal over uit? Onderstaande video van The Padel School vat alles nog eens goed samen.

Conclusie

Er bestaat geen perfecte padel racket omdat het afhangt van tal van factoren zoals je niveau, speelstijl en dus je grootte en gewicht.

Mijn advies is om je ten eerste af te vragen of je padel wilt spelen als je vaste sport met veel speeluren of recreatief.

Afhankelijk van je antwoord kun je besluiten om voor een duurzame of minder duurzame optie te gaan.

Indien je vragen hebt stel ze gerust in de comments.

Faris
Faris
Founder van Padelscene en sinds 2016 meerdere keren per week te vinden op een padelbaan

Deel dit artikel

Recente artikelen

SportSport

Populaire categorien

8 REACTIES