Padel tips voor beginners die beter willen worden

-

Inmiddels al een paar potjes padel gespeeld en op zoek naar wat handige padel tips & tricks om je spel te verbeteren? Of wellicht leren hoe je je het beste kan voorbereiden?

In dit artikel nemen we vijf handige padel tips door zodat je de volgende keer beter voorbereid de baan op gaat. En daarbovenop uiteraard ook games gaat winnen!

1. Doe een warming-up

We beginnen met de allerbelangrijkste padel tip van allemaal: de warming-up. Het klinkt cliché voor veel sporten maar het is voor padel absoluut van toepassing.

Het kan er zelfs tijdens vriendschappelijke wedstrijden intens aan toe gaan en je zal merken dat je veel plotselinge en explosieve bewegingen maakt.

De baan is klein en de bal beweegt veel heen en weer waardoor je soms snel over de baan moet bewegen. Dit heeft uiteraard een flinke belasting op je spieren en gewrichten dus zorg altijd dat je warm bent.

Een man die op een padelbaan rekoefeningen doet

Veel van mijn vrienden en trainingspartners hebben de neiging om direct bij aankomst een competitief wedstrijdje te beginnen.

Iets wat natuurlijk erg leuk is, maar waar een vervelende blessure toch ook sneller op de loer ligt.

Tegenwoordig bieden veel padel of tennisverenigingen blokken van een uur of anderhalf aan speeltijd. Het is daarom ook begrijpelijk dat mensen direct een hun wedstrijd willen beginnen.

Ik zou echter altijd adviseren om op tijd te komen en een korte warming-up routine te doen om je spieren op te warmen voor wat er komen gaat.

Helaas spreek ik uit ervaring toen ik in 2018 tijdens een wedstrijd mijn achillespees afscheurde. Ik zal je de details besparen maar zal je er voorzichtig aan herinneren om hopelijk niet hetzelfde te ervaren!

Tip: doe altijd een warming-up van minimaal 10 minuten voordat je aan een potje padel begint

2. Let op je positionering

Padel speel je in dubbel en om optimaal gebruik te maken van de baan moet je altijd zorgen dat je op je eigen helft van de baan blijft. Dit om heen en weer rennen te voorkomen.

Als je moet oversteken om voor een bal te gaan, doe dat dan snel en behoud je nieuwe positie terwijl je partner vervolgens de andere helft inneemt.

Probeer ten tweede zoveel mogelijk in dezelfde positie te blijven als je partner. Oftewel samen de netpositie innemen, of samen aan de achterkant verdedigen.

Als een van jullie vooraan staat en eentje achterin ontstaat er een grote ruimte in het midden. Dit maakt het gemakkelijk voor de tegenstander een bal te plaatsen die buiten je bereik is.

The Padel School heeft een handige video gemaakt over basisposities van de baan. Kijk het filmpje hieronder.

3. Speel met een vaste partner

Inmiddels heb je vast gemerkt dat goed teamwork met je padel maatje een cruciale factor is als je wil winnen.

Communicatie over welke strategie je toepast, elkaar goed aanvoelen en motiveren kan tijdens een competitief potje zeker het verschil maken.

Als je een vaste trainingspartner hebt leer je om op elkaar te vertrouwen. Ook zul je sneller elkaars sterktes en zwaktes herkennen en hier kan je vervolgens weer op inspelen.

Misschien is de een goed in verdedigen en plaatsen van geweldige lobs, terwijl de ander geweldig kan aanvallen en punten weet af te maken.

Onderlinge teamspirit en tactiek verfijnen kan dus heel veel voordeel opleveren. Wellicht tijd om te beslissen wie je ideale partner is?

4. Verbeter je servicebeurt

Een goede service kan je vrijwel direct in een dominante positie brengen. Als je het goed doet, zal je tegenstander moeite hebben met de return en kan je druk zetten aan het net.

Zodra je netpositie hebt ingenomen zal het gemakkelijker worden om punten te claimen en dit is dan ook het streven na je opslag.

Over het algemeen zijn goede opslagen gelanceerd met een slice, komen laag aan en stuiteren direct tegen het glas waar je tegenstander staat.

Een goede manier om dit soort opslagen te oefenen is door objecten zoals pionnen te plaatsen op de plek waar je de bal wil hebben.

De ideale plek om de bal te plaatsen ligt diep in de linker of rechterhoek en blijft dus na de stuit idealiter laag.

5. Gebruik een lob

Terwijl smashes het meestal doen in tennis, is een goed getimede ontzettend behulpzaam en belangrijk met padel.

Als je namelijk onder druk staat is een lob bal de perfecte manier om wat tijd te winnen en jezelf te herpositioneren. Bij een perfecte lob heb je zelfs tijd om netpositie in te nemen en het initiatief terug te pakken.

De meeste punten in padel worden gewonnen aan het net en je tegenstanders zullen altijd proberen dichtbij te komen. Hun doel is namelijk om al je schoten op het net tegen te worden en de bal uit je bereik te plaatsen.

Door een lob te gebruiken worden ze teruggedrongen naar het achterste gedeelte van het veld. Dit geeft jou en je partner vervolgens de kans om zelf de netpositie in te nemen.

Houd er rekening mee dat je tegenstanders altijd hetzelfde kunnen doen. Het is soms daarom een kwestie van het juiste moment afwachten of verdedigen totdat je tegenstander een fout maakt.

Oefening baart kunst

Als je net bent begonnen met spelen, is mijn advies om je eerst op deze vijf padel tips te focussen voordat je naar moeilijkere technieken gaat zoals de bandeja of vibora smahes.

Hoe meer tijd je op een padelbaan doorbrengt hoe beter je bovenstaande technieken onder de knie krijgt.

Hopelijk zijn de bovenstaande padel tips handig voor je volgende game. En het allerbelangrijkste misschien wel: geniet vooral, want het is een fantastische sport!

Faris
Faris
Founder van Padelscene en sinds 2016 meerdere keren per week te vinden op een padelbaan

Deel dit artikel

Recente artikelen

SportSport

Populaire categorien