Padel heeft veel soorten verschillende slagen die je enorm kunnen helpen in specifieke spelsituaties. In dit artikel licht ik de elf belangrijkste padel slagen toe en hoe en wanneer je ze het beste kunt gebruiken.
Service
Een goede service kan je aan het begin van het spel een flinke boost geven. De ideale service is moeilijk terug te slaan en stelt je in staat om de tegenstanders onder druk te zetten en aan te vallen.
Bij padel is de service echter niet zo cruciaal als bij tennis waar je idealiter direct punten scoort met een ace.
Netpositie
Met padel is je doel om de bal zo te plaatsen dat je jezelf en je partner in staat stelt de netpositie in te nemen.
Aan het net kun je over het algemeen vaker punten scoren en het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk punten te veroveren tijdens je servicerun.
Slice service
De service raak je bovendien altijd met een lichte slice om zo de bal een backspin mee te geven. De backspin zorgt ervoor dat de bal laag blijft en maakt het moeilijker voor de tegenstander de bal terug te slaan.
Tip: Zet het gewicht op je achterste voet en sla de bal op heup hoogte en beweeg je lichaam naar voren
Onderstaande video van The Padel School legt uit wat de basis punten zijn van een service.
Heb je de service al een beetje onder de knie? Dan kan je al oefenen met het plaatsen van de bal. Hieronder volgen nog wat meer handige tips van Sandy om je servicebeurt te verbeteren.
Forehand
Na de service is de forehand één van de meest voorkomende slagen in padel en een slag die je als eerst leert om een simpele rally te kunnen spelen.
Het is een slag die door veel spelers als een van de makkelijkste wordt beschouwd en daarmee vaak de voorkeur heeft.
Je zal deze slag vaak gebruiken om een standaard return terug te slaan. Het prettige aan een forehand is dat je de bal relatief eenvoudig kan plaatsen.
Forehand variaties
Daarnaast zijn er twee belangrijke variaties op de forehand. Dit zijn respectievelijk de vlakke forehand, slice forehand en de open stance forehand.
Onderstaande video van Padel Trainer is eentje uit de archieven maar legt beide variaties goed uit.
Backhand
Net als de forehand is de backhand net zo goed een belangrijke slag in padel. Er zijn drie belangrijke stappen die je moet volgen om een backhand goed uit te voeren.
De eerste stap is om het racket naar achteren te halen. Zorg dat je je rechterhand op de grip houdt en je linkerhand op de hals van het racket.
De tweede stap is om je lichaam in een zijwaartse positie te brengen (je borst is gericht naar de lange zijde van het veld).
Als je het goed doet, zullen je borst, heupen en schouders naar de zijkant van het veld zijn gericht. Zorg dat je in een stabiele houding staat om je lichaam goed in balans te houden.
De derde en laatste stap is om door te bal heen te slaan met een gecontroleerde horizontale slag. Je linkerhand raakt het racket niet meer aan, en hierdoor eindig je in een open positie.
Volley
De volley wordt soms verward met een lob die later in dit artikel nog aan bod komt. Een volley is zonder twijfel een slag die enorm waardevol kan zijn als je hem helemaal onder de knie hebt.
Snelle ballen terugslaan
Zoals je inmiddels weet zal je na je service de net positie in willen nemen. En aan het net komen ballen vaak met hoge snelheid op je af.
Een volley is vervolgens een slag die het meest effectief is om deze snelle ballen terug te slaan.
Positionering
Een goede positionering en de manier waarop je je racket vasthoudt zijn erg belangrijke factoren bij een volley.
Bij het gebruiken van een volley zal je dus vaak dicht bij het net staan waar de ballen snel op je af komen. Dit vereist een snelle reactie en een goede houding.
De eerste stap is ervoor te zorgen dat je je racket iets verder van je borst houdt en bovendien verticaal vast hebt. Dit zorgt ervoor dat je sneller kan reageren.
De tweede stap is om het racket terug te halen en je schouders naar de zijkant van het veld te draaien vergelijkbaar met de backhand houding.
Je stapt vervolgens naar voren met je linkerbeen als je een forehand slaat of met je rechterbeen als je een backhand slaat.
Dit alles zorgt ervoor dat je lichaam met een stabiele basis de baan in wordt geduwd. De derde en laatst stap is om de bal te raken en te blokkeren. Dit laatst is belangrijk omdat de bal al waarschijnlijk genoeg snelheid heeft.
Zorg bij deze laatste stap dat je onderarm is aangespannen en probeer niet te zwaaien tijdens de gehele beweging.
Backglass
De backglass (achterruitschot) is een uniek schot die we alleen kennen van padel en alleen al daarom vinden we het een geweldige slag. Het is een slag die padel als sport speciaal maakt en is bovendien zeker één van de belangrijkste padel slagen.
Je hebt waarschijnlijk wel eens wat spectaculaire rally video’s gezien waar het over en weer blijft gaan. De back glass slag is zonder twijfel altijd een paar keer te zien tijdens deze intense rally’s omdat het echt een redder in nood is in veel spelsituaties.
Defensief schot
De backglass zoals de naam zegt wordt voornamelijk gebruikt wanneer je tegenstander je naar achteren stuurt met een lob die je niet direct terug kunt slaan.
De bal heeft al een stuit gemaakt en je moet daarom je slag timen en de bal direct raken nadat deze terugkomt van de glazen wand.
Over het algemeen wordt het als een defensief schot beschouwd omdat het je nogal wat tijd geeft om te beslissen waar je de bal gaat plaatsen.
Wanneer gebruiken?
Zeker als je net begint kan het soms moeilijk zijn goed in te schatten wanneer je de bal eerst het glas laat raken en een backglass shot toepast.
Een handige richtlijn hiervoor is om alle ballen die van de servicelijn of verder naar achteren stuiteren eerst het glas te laten raken en vervolgens te retourneren via het glas.
Je positionering moet net als bij de forehand en backhand zijwaarts zijn. Een belangrijke aandachtspunt bij dit shot is dat je altijd in beweging moet zijn voordat je de bal raakt. Dit heeft vooral te maken met de snelheid die de bal krijgt. Het kan namelijk zijn dat die best hard weer het veld in stuit en hier moet je op voorbereid zijn.
Bandeja
Een van de meest iconische slagen in padel en als je niet Spaans bent zal je je net als veel anderen wellicht afvragen wat het betekent.
Bandeja betekent ‘dienblad’ in het Spaans en wordt gebruikt omdat je je racket als een dienblad vasthoudt in de uitgangspositie.
Defensieve slice-smash
De bandeja staat ook bekend als een defensieve slice-smash met het doel de netpositie terug te krijgen. Ook zal je dit shot vaak gebruiken om een lob van een tegenstander terug te slaan.
Het is niet een slag die je zomaar onder de knie hebt dus je zal er even mee moeten oefenen. Desalniettemin behoort de Bandeja tot één van de belangrijkste padel slagen in dit lijstje dus het is sterk aan te raden om hem onder de knie te krijgen.
Positionering
Draai vanuit een stabiele beginpositie je schouders en heupen alsof je achteruit gaat lopen. Houd het boven je hoofd en zorg dat het racket verticaal naar boven wijst.
Houd je linkerarm omhoog (als je links bent vice versa) om ervoor te zorgen dat je borst en schouders omhoog staan. Dit is namelijk cruciaal voor je wanneer je de bal raakt.
Daarna wil je je voeten terugbrengen in de positie dat je de inkomende bal kunt scannen qua snelheid terwijl je je lichaam voorwaarts houdt na het raken van de bal.
Vibora
In tegenstelling tot de Bandeja, wordt de Vibora beschouwd als een aanvallende slice-smash bedoeld om punten te pakken en je tegenstanders onder druk te zetten.
Ook zit er verschil in waar je op het veld de Vibora speelt in vergelijking met de Bandeja. De Bandeja gebruik je namelijk vaak achter of midden op de baan terwijl de Vibora net als de volley vlak aan het net het efficiëntst is.
Positionering
Volg qua positionering alle stappen zoals bij je Bandeja. Met de Vibora is het echter je doel om je lichaam meer in te draaien op moment dat je contact maakt met de bal.
Dit genereert idealiter veel sidespin op de bal wat het voor je tegenstanders erg moeilijk maakt om de bal te verdedigen.
Smash
De smash mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van de belangrijkste padel slagen. De reguliere smash wordt vaak gebruikt als je zeker weet dat je het punt kunt winnen.
Bij slechte timing kan je er namelijk voor zorgen dat je tegenstander ervandoor gaat met het punt. Bij een smash kan de bal namelijk terugkomen van de achterste wand waar de tegenstander op z’n beurt het punt kan binnentikken.
Timing is alles
Een veel voorkomende valkuil van veel spelers is dat ze snel voor een smash gaan terwijl het ideale moment nog niet daar is. Dit kan vervolgens vaak resulteren dat je zelf het punt verliest.
Timing bij een smash met padel is daarom cruciaal. Idealiter wil je bij een smash ervoor zorgen dat je tegenstanders niet meer bij de bal kunnen komen.
Positionering
Als de bal hoog op je afkomt, beweeg dan je lichaam naar binnen en houdt je racket helemaal boven je hoofd en gebruik je andere hand om naar de bal te wijzen.
Beweeg heen en weer tijdens het positioneren en scan goed waar de bal komt. Zorg dat je goed onder de bal komt voor het ideale contact.
Je doel is om de bal altijd dusdanig hard te raken dat de bal hoog opstuit en buiten bereik is voor je tegenstanders.
Lob
Van alle slagen is de lob waarschijnlijk één van de belangrijkste padel slagen. De lob is namelijk een echte levensredder als je onder druk staat en zeer bruikbaar om jezelf weer wat tijd te geven.
Zoals je inmiddels wel weet wordt padel veelal aan het net gespeeld en worden de meeste punten op die positie gewonnen.
Als je tegenstanders je onder druk zetten bij het net is het daarom super handig als je een goed geplaatste lob inzet.
Netpositie overnemen
De lob dwingt je tegenstanders naar de achterkant van het veld en geeft je de tijd om de netpositie te heroveren. Op die manier kan je samen met je partner het initiatief terugpakken om het punt te winnen.
Positionering
Bij het uitvoeren van een lob is het belangrijk om je knieën te buigen en je racket van onder je middel te houden. Vervolgens duw je in feite de bal naar boven in plaats van uit te halen met een slag.
Onthoud dat als je de bal raakt, je je lichaam weer naar boven brengt in dezelfde beweging. De meeste kracht bij een lob komt van je benen in combinatie met je racket.
Chiquita
Een andere nuttige slag is de Chiquita. Dit is een slag die bedoeld is om aan de voeten van je tegenstander te worden geplaatst. Vandaar dat de Spaanse vertaling ook ‘klein meisje’ is.
Ritme van het spel aanpassen
De timing van de Chiquita is bijna net zo cruciaal als die van een finishing smash. Dit omdat het een geweldige manier is om het ritme en snelheid van het spel te beïnvloeden als het spel veel heen en weer gaat met lobs en smashes.
Om een Chiquita goed uit te voeren moet je al wel wat ervaring hebben met padel. Maak je vooral niet te druk om deze slag als je net begint. De Chiquita slag is per staat niet heel hoog op het lijstje van belangrijkste padel slagen.
Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je de bal goed weet te plaatsen wil je succesvol zijn. Onderstaande video geeft je er een beter beeld van.
Dropshot
Dropshots zijn bij padel best riskant en daarbovenop moeilijk om goed uit te voeren. Padelbanen zijn klein en je tegenstanders zullen altijd wat tijd hebben om bij het net te komen.
Als je een dropshot wilt proberen, doe het dan alleen als je zelf aan het net staat en probeer de bal altijd backspin mee te geven.
Probeer nooit een dropshot uit te voeren vanaf de achterkant van het veld aangezien je tegenstanders de tijd hebben om naar het net te gaan en het punt binnen te tikken.
Dat waren alweer de elf belangrijkste padel slagen. Heb jij een favoriet die je gebruikt?